Chili är en kryddig frukt som växer på växter från släktet Capsicum. Chilifrukter kan odlas i många olika delar av världen, men är vanligt förekommande i länder som Mexiko, Thailand, Indien och Peru. Det är viktigt att notera att styrkan på en chili kan variera beroende på faktorer som odlingsförhållanden och mognadsgrad. Det finns olika skalor som används för att mäta styrkan på chilis, där Scoville-skalan är den vanligaste.

Det finns många olika sorter av chilifrukter som varierar i smak, styrka och utseende. Några exempel på olika sorter som används i våra såser är:

 • Habanero: En mycket het chili som kommer från Karibien och Centralamerika. Den är vanligtvis orange, röd eller grön och har en fruktig smak.
 • Jalapeño: En mild till medelstark chili som används mycket i mexikansk matlagning. Den är gröngul när den är omogen och röd när den är mogen.
 • Cayenne: En stark chili som ofta används som krydda i matlagning. Den är lång och smal, vanligtvis röd eller grön.
 • Ghost pepper: En av de hetaste chilisorterna i världen. Den kommer ursprungligen från Indien och är vanligtvis röd eller orange.
 • Carolina Reaper: En av de hetaste chilisorterna i världen, med en hetta som kan överstiga 2 miljoner Scoville-enheter. Den kommer från USA och är en hybrid mellan habanero och ghost pepper. Carolina Reaper är vanligtvis röd och har en rund, bucklig form.
 • Scorpion: En annan mycket het chili som kommer från Trinidad och Tobago. Den är vanligtvis röd eller gul och har en taggig, långsträckt form. Scorpion är en av de chilisorter som oftast hamnar högt upp på listan över världens hetaste chilifrukter.
 • Bhut Jolokia: Även känd som "spökhuvud" eller "fantomen", är en het chili som ursprungligen kommer från Indien. Den är vanligtvis röd, orange eller gul och har en rund, rynkig form. Bhut Jolokia var länge en av de hetaste chilisorterna i världen, men har nu passerats av andra sorter som Carolina Reaper och Pepper X. Jolokia: En annan chilisort från Indien som är mycket het. Jolokia är vanligtvis röd, orange eller gul och har en rund, rynkig form. Den har en hetta som vanligtvis ligger runt 1 miljon Scoville-enheter.

  Alla dessa chilisorter är extremt heta och kräver försiktighet vid hantering. Det är viktigt att använda handskar och undvika att få chilisaft i ögonen eller på huden.

   Den starkaste chilisorten i världen enligt Guiness World Records är Carolina Reaper, som mäter upp till 2,2 miljoner Scoville-enheter (SHU). I vår premiumsås Carolina reaper finns 8-9 frukter i såsen.

  Andra chilisorter som också rankas som extremt starka är Trinidad Moruga Scorpion (1,2-2,0 miljoner SHU) och 7 Pot Douglah (1,8-2,0 miljoner SHU).

  Bhut Jolokia, även känd som "spökhetsen" eller "nagaviperen", rankas också bland de starkaste chilisorterna i världen med en Scoville-rating på upp till 1,5 miljoner SHU.

  Chilisorten Naga Viper är också en av de starkaste i världen med en Scoville-rating på upp till 1,4 miljoner SHU.

  Många av de starkaste chilisorterna kommer från Syd- och Centralamerika, inklusive Trinidad och Tobago.

  För att jämföra med vanliga chilisorter som jalapeño, mäter dessa bara runt 2 500-8 000 SHU.

  Det är viktigt att hantera starka chilisorter med försiktighet och respekt, eftersom de kan orsaka allvarliga skador om de inte hanteras korrekt.

  Starka chilisorter kan användas för att öka smak och hetta i matlagning, men bör användas med försiktighet och inte för överdriven hetta.

  För att lindra smärtan från att äta starka chilisorter kan mjölk vara mer effektivt än vatten, eftersom fettet i mjölken kan hjälpa till att mildra hetta.

  Att mäta den exakta hettan i en sås är en process som görs i laboratorium men en liten fingervisning kan vara att styrkan halveras när den finns i såserna. De såserna som vi säljer är handgjorda i små batcher och skickas inte för mätning utan vi anger vilka chili som används istället.

  Scoville Scoville skalan används för att mäta hettan hos chilifrukten. Scoville-enheten är en måttenhet för att mäta styrkan i en chilifrukt. Ju högre antal Scoville-enheter, desto starkare är chilin.
  Tillagd i varukorgen